Mimmimaria kysyi kommentissaan pari kirjoitusta sitten, miten olen tuon lahjakassin opettajalle ommellut. Ihan omasta päästä sen olen tehnyt, mutta voisin koettaa kuvailla tekoprosessia, jos se auttaisi asiassa?

Yleensä otan summittaisen mitan jostain valmiista kangaskassista ja leikkaan kahdesta kankaasta samankokoiset palat (yhteensä siis 4 kpl), toinen on ns. vuorikangas. Jos haluan tai muistan, ompelen toiseen palaan taskun. Samoin leikkaan sangat yleensä nekin kahdesta kankaasta. PItuuden ja leveyden mietin käyttötarkoituksen mukaan. Mallia olen ottanut jälleen jostain sopivasta kassista.

Sitten ompelen molemmat kankaat kasseiksi eli sivut ja pohja yhteen. Taitan myös pohjasta kolmiot molemmista päistä ja ompelen ne, jolloin kassiin tulee ikään kuin tilaa. Se myös vie leveyttä pois, eli tämä kannattaa huomioida valmiin kassiin mittaa miettiessään (leikkaa siis leveämmät kangaspalat kuin mallikassi on). Pakkohan näitä ei ole tehdä!

(Huom! Kolmiot on helpompi kohdistaa, kun kassin paloja ei ole leikattu taitteelta.)

Ompelen, käännän ja silitän myös sangat valmiiksi. Tämän jälkeen käännän toisen kassin oikein päin ja laitan kassit sisäkkäin oikeat puolet vastakkain. Laitan sangat nuppineuloilla halutuille paikoille, ne jäävät kassien väliin. (Mittaan kassin sivun keskkikohdan ja siitä tietyn senttimäärän kumpaankin suuntaan, johon kantosankojen reunat asetetaan.) Ompelen kerrokset yhteen jättäen kääntöaukon. Erityisen monta kertaa ompelen sankakohdat ja ompelen niistä yli myös ristiin.

Käännän kassin oikein päin, silitän tarvittaessa (riippuu kassin materiaalista) ja ompelen kääntöaukon kiinni sekä kierroksen koko yläreunan ympäri. Kassi toimii näin myös kääntökassina.

Oliko tästä sinulle apua vai tarttisko kuvallisen oppaan mallimittojen kanssa?