Kävin kaksi viikkoa sitten hammaslääkärillä tarkastuksessa. Ihan yksityisellä, pääsee nopeasti ja saa hyvää palvelua. Niin ja maksaa sitten vähän enemmän. No niin, ei siis reikiä, eikä muita yllätyksiä. Vain ja ainoastaan se hurja hammaskivi, mitä meikäläisen tiiviiseen hammasrivistöön muodostuu väistämättä. Viime vuonna käynti jäi välistä ja nyt sain sen tuta verenmaku suussa. Kirjaimellisesti. Vieläkin maistuu, vaikka kiven poisto oli klo 10 aamupäivällä ja nyt mennään jo lähes klo kuudessa illalla. Ja kyllä on kipeät ikenet, kuten suuhygienisti varoitti. Otin ennen hoitoon menoa jo ibumaxia ja iltapäivällä otin uudestaan. Tähän kehoitti myös mukava kiven irroittaja.

Ja ihan varmasti menen uudestaan ennen kuin vuosi on täynnä, sen verran tiukasti oli jo kivi kiinni sekä paha tulehdus suussa riehumassa.. Ja koskihan se poisto.. Positiivista on se, että nyt on puhdas suu ja hampaiden välit saan puhdistettua vaivattomasti.

(Koetin etsiä tähän kuvaa hammaskivestä, mutten löytänyt sellaista luvallisesti kopioitavaa. Alla tietoa hammaskivestä ja ientulehduksesta.)

Lainaus:

Hammaskivi

Hammaskivi on suun bakteereista ja kalkkisuoloista muodostunut kerrostuma hampaan pinnalla. Jos hampaita eli ole riittävän hyvin puhdistettu, bakteereiden muodostama tahmea kerros toimii kalkkisuolojen kiinnitysalustana. Hammaskiveä muodostuu harvoin yläetuhampaiden ulkopinnalle, koska ne yleensä puhdistetaan hyvin. Sen sijaan hammasvälit, joihin harja ei ulotu, voivat täyttyä hammaskivellä.

Bakteerit elävät paitsi hampaan pinnalla myös ikenien alla. Kalkkeutunut bakteerikerros ikenien alla voi olla suun hyvinvoinnin kannalta vielä haitallisempi kuin hampaiden pinnan bakteeristo. Kun hammaskiveä on alkanut muodostua, hampaiden puhdistaminen kotikonstein vaikeutuu.

Ientulehdus

Hampaan pinnalle ja ikenien alle kasvava bakteerikerros tulehduttaa usein ikenet. Tulehtuneet ikenet vuotavat verta ja ovat pahanhajuiset. Jos tulehdustila jatkuu pitkään, hampaan kiinnitys alkaa tuhoutua. Ien irtoaa hampaasta, ja syntyy taskuja, jotka ovat oivallisia bakteerien lisääntymispaikkoja. Myös hammasta kiinnittävä leukaluu alkaa hitaasti vetäytyä.

Ientulehdus ja hammaskiven muodostuminen voidaan estää, kun hampaiden kaikki pinnat pidetään puhtaina ja sileinä.